Btw eenvoudig terugvragen

Hoewel veel ondernemers 2016 goed hebben afgesloten, signaleren Priscilla de Blaey en Gertjan de Jonge van Accountants- en Advieshuis G&P dat veel ondernemers onrustig zijn. “Brexit, Donald Trump en de afgelopen verkiezingen zijn allemaal factoren die voor onzekerheid zorgen.”

Ondanks de onzekerheden zien zij ook kansen. Priscilla en Gertjan zijn het er over eens: “Het is onzeker wat er op ons af gaat komen. Het belastingplan 2017 is pas aangenomen door de Eerste Kamer, met als belangrijkste wijzigingen het uitfaseren van het Pensioen in Eigen Beheer (PEB) en het voorlopige uitstel van de wet DBA.” Investeringsregelingen Positief is in hun ogen dat veel ondernemers meer werkvoorraad hebben dan de afgelopen jaren en dat ze meer gaan investeren. “Hierbij kunnen ze gebruik maken van diverse bestaande investeringsregelingen, waaronder de Energie-/Milieu-investeringsaftrek.”

Verder zijn er regels vereenvoudigd, zoals het terugvragen van btw op oninbare vorderingen. Als blijkt dat een
vordering na 1 jaar, gerekend vanaf 1 januari 2017, oninbaar is, kan de ondernemer de btw op de vordering eenvoudig
terugvragen in de reguliere btw aangifte. “Een apart verzoek voor teruggaaf is dus niet meer nodig.” “Andersom geldt dat als een ondernemer een factuur niet gaat betalen, de afgetrokken btw na 1 jaar alsnog is verschuldigd.”

Gerelateerde berichten

Jouw onderneming financieel in control

In control or not? Natuurlijk wil je in control zijn! Zeker financieel. Toch heeft meer …